top of page

הפיצ׳


*דיסקליימר, כל מה שכתוב בבלוג שלי הוא בגדר המלצה אישית, אני לא יועצת קריירה מוסמכת, כל מה שכתוב פה הוא נטו מהניסיון שלי והסובבים אותי, מוזמנים לקחת את הדברים שיותר מדברים אליכם.


בראיון עבודה שבזכותו הוקם פאקאפ נייטס בישראל, ישבתי מול אנג'ל בכיר (משקיע פרטי) שבאותה תקופה גם ניהל ארגון מוכר גלובאלי בארץ. בלי לשאול לשלומי הוא התחיל "מי את?" וקפאתי. כנראה שגם האדם עצמו וגם הגישה הקפיאו אותי אבל גם השאלה.

לא קפאתי כי אני לא יודעת מי אני. למעשה לדבר על עצמי אני יודעת די טוב, בתור מרצה ומלווה יש לי כבר נאום מוכן לכל מצב של מי אני, מה הערך שלי ולמה אני כאן. והפעם קפאתי. ישבתי מול אדם מאד מנוסה מהעולם שהוא מגיע אליו והבנתי שהפיצ' שלי, הוא לא מספיק טוב. למה? זוכרים את הטרמינולוגיה מהפוסט של תחילת השבוע? אז גם זה. וגם לא התאמתי את הפיצ' שלי לתפקיד הספציפי אליו אני מתמיינת ולתחום בו עוסקת החברה.

פשלה, יש יגידו פאקאפ.

העניין הוא שלא רק בפיצ' הזה לא דייקתי גם בפיצ' השני, מה זה הפיצ' השני? עוד 3 פסקאות תגלו.


מה הייתי צריכה לעשות בפועל?

בניית הפיצ' האישי שלכם, כזה שתמיד יש לכם בשלוף, בדיוק כמו שיזם מציג חברה ויש לו את נאום המעלית שלו, זה עם ה-60 שניות, גם לכם צריך להיות פיצ' שבו אתם מציגים את המוצר שלכם, שהוא אתם.

כשאנחנו חושבים על עצמו ועל ההצגה שלנו, ממליצה לכם לחשוב על האדם שמולכם ולהתאים לו את המסר הפרטני אבל קודם תתעסקו בכללי. מה שלא עשיתי זה לחשוב את מי אני הולכת לפגוש ומה אני רוצה שהוא יזכור ממני לא רק בסוף הראיון אלא אחרי 10 דקות ראשונות של רושם ראשוני. אומנם קראתי על התפקיד ומעט על החברה אבל לא הבאתי את עצמי במובן של מה עשיתי ואיך אני יכולה לתרום להם.


הנה דוגמא לשני פיצ'ים על עצמי שתוך כדי כתיבה שלהם הזכירו לי טקסט באפליקציית הכרויות, ובואו, בתכלס יש דימיון וראיונות בסוף הם סוג של דייטינג.


"ליאורה, מלווה קהילות מעל ל-10 שנים, יזמת חברתית סדרתית שתמיד מחפשת לעשות יותר טוב בעולם. לפני 5 שנים מתוך כשלון אישי הקמתי את פאקאפ נייטס שפועל עד היום. ייעצתי לסטארטאפים בתחום קהילות מוצר, חווית עובד ומותג מעסיק והיום אף עובדת בחברת X כמנהלת מותג מעסיק ותקשורת פנים ארגונית לצד הובלת חדשנות וקשרי אקוסיסטם. (כל זה לקח לי 35 שניות מהזמן, את החלק הבא אמלא במשהו אישי שאפשר להזדהות או להתחבר אליו) עזבתי את תל אביב לפני כמה חודשים ומתגעגעת אל הים, מעדיפה טריילרים על הסרטים ברוב הפעמים ומטפחת גינת תבלינים בשעות הפנאי."


"ליאורה, בת 32, מאד אוהבת לחבר בין אנשים וליצור הזדמנויות לאחרים, היום עובדת בתאגיד גדול בתור X ובעבר עסקתי ב Y. למרות שהתפקידים שלי היו מאד שונים אחד מהשני, החוט המקשר בין כולם הוא היכולת להניע פרוייקטים גדולים, לבנות אסטרטגיה ולהניע אנשים (לקח לי 35 שניות וכאן אספר על עצמי בהאם לתפקיד שאליו אני מתמיינת, נגיד אני מתמיינת לתפקיד ניהול אופרציה עסקית). הרקע המקצועי וההתנדבותי שלי אפשרו לי לאורך השנים להסתכל על דאטה בצורה אסטרטגית ולהוציא מהמספרים תוכנית פעולה מדידות. לא משנה לי אם אני מנהלת צוות, עובדת עם צוותים או מעבודה עם מתנדבים, לאורך השנים דייקתי לעצמי דרכים להראות לכל אחד את האינטרס שלו בהצלחת המשימה ובכך לרתום אנשים לאסטרטגיה ולביצוע הפעולות. בזמני הפנוי אני חובבת גינון ובישול ויש לי נטייה לאפות כשאני עצבנית, לכן בעבר במקומות עבודה שונים נטו לעצבן אותי בסוף היום ולקבל עוגה יום אחרי :)"


שני פיצ'ים מאד שונים, אבל מספרים את אותו סיפור. ושניהם בסדר גמור.


בבנייה תתחילו במי אני, זה לא חייב להיות הגיל או הססטוס המשפחתי שלכם (ואפילו עדיף שלא) הדבר הראשון שתגידו זה הרושם הראשוני שיהדהד ולכן תחשבו עליו.

עברו לבריף מקצועי ובחרו את מה שרלוונטי למשרה הספציפית או ספרו את זה בצורה שרלוונטית למשרה. למשל אם הייתי מדריכת טיולים ואני מתמודדת על תפקיד של תמיכה בלקוחות, פחות אדבר על קריאת מפות וכן אגיד עבדתי עם אנשים מכל העולם, יש לי הבנה עמוקה של תרבויות שונות ויכולת לקרוא בין השורות צרכים של אנשים.

סיימו במשהו שאפשר להתחבר אליו קצת מידע על עצמכם חברתית, אישית, או מה שתרגישו בנוח לשתף.


*אם מבקשים שתספרו על עצמכם משהו שאי אפשר ללמוד עליכם מקורות החיים, תתאמצו ואל תגידו דברים מתוך קורות החיים אפילו שבניתם פיצ' כל כך טוב. אני בטוחה שתצליחו לספר על תכונות האופי שלכם והמקצוענות שלכם גם בדרכים אחרות. לדוגמא, נוכחות בתנועת נוער בעבר מראה עליכם המון, העבודה הראשונה שלכם שאולי לא מופיעה בקורות חיים ועיצבה אתכם, תחביבים שלכם שמראים על התמדה וחשיבה גדולה וכו'.

לדוגמא פיצ' שלי לזה:


״גדלתי במושב שהייתה לנו בו רק תנועת נוער ואפשר להגיד שאת הערכים שלי קיבלתי מהבית ומהתנועה, העבודה הרשמית הראשונה שלי אומנם הייתה מלצרות אבל הדרכתי כבר בגיל 16 וזה עיצב את מי שאני היום. הדרכה, בנייה של מתודולוגיות וחשיבה מחוץ לקופסה זו הצורה שאני פועלת בה ביום יום. אני גם מאד אוהבת קוקטיילים, לא רק לשתות אותם אלא לחשוב על הבניה שלהם ועל החוויה שאני בונה סביב העניין לאנשים אחרים ועל כן גם אוהבת לארח. בתפקיד האחרון שלי דרך אגב עשיתי גם XXX אפילו שזה לא היה פורמלי ומאוד התחברתי לזה.״



אז מה הדיוק פה?

הכנסתי את הסיפור האישי שלי לתוך הצרכים של המשרה בשאלה הראשונה של הראיון, ועל הדרך ניווטתי את השיחה (אולי מאד תלוי מראיין) לנושאי שיחה שאפשר לדבר עליהם מעבר לקורות חיים שלי, זרקתי נושאים לאוויר שהם מקצועים שמוציאים אותי באור חיובי ואני יכולה להרחיב עליהם, בעוד הם רלוונטים לתפקיד המדובר.

בדרך כלל השאלה הזו תהיה ״ספרי לי מי את או מה את יכולה לספר לי שאני לא יכולה לקרוא בקורות החיים שלך?״

אולי ישאלו אתכם על הרקע המקצועי שלכם, אבל בוודאות אחת השאלות הראשונות בכל ראיון, גם מקצועי תהיה הבקשה שאתם תתנו קצת רקע על עצמכם. והכי קל לנו לקפוא אם שואלים את זה קצת אחרת ממה שציפינו או אם הגענו לא מוכנים.

ולכן הפיצ' הזה הוא קריטי.

אז זה הפיצ' הראשון.


אבל יש עוד פיצ' שאתם חייבים לדעת, בעיקר אם אתם מתמודדים על תפקידים בהייטק - הפיצ' של החברה שאליה אתם מתמיינים. לא פחות חשוב מלדעת להסביר עליכם, כדאי שתדעו להסביר על החברה אליה אתם מתראיינים ולמה? הרבה פעמים זה ישאל בצורות עדינות בראיון, רוצים לראות שעשיתם איזשהו מחקרון קטן לפני שהגעתם, שהלב שלכם במקום הנכון שהמוצר והחברה מעניינת אתכם.

איך בונים פיצ' כזה?

נתחיל במה - מה הבעיה שהחברה באה לפתור?

נמשיך באיך - איך נראה הפתרון שהם מציעים ברמת המקרו, בתפקידים מסויימים יכול להיות שתתבקשו להיות יותר ספציפים.

נסיים בלמה אתם רוצים להיות חלק מהחברה הזו. כי כן גם בפיצ' הזה שבו שואלים אתכם - מה אתם יודעים על החברה\מה אתם חושבים על הפתרון שאנחנו מציעים\ספר לי מה למדת על החברה שלנו לפני הראיון\ למה אתה רוצה את התפקיד.

יש לכם הזדמנות להוסיף את הנימה האישית שלכם - איך אתם יכולים לתרום, איך אתם מתחברים, איך אתם רואים את עצמכם בתוך החברה והתפקיד הזה.


איפה מוצאים מידע על החברה?

המקום הברור ביותר הוא אתר החברה, אבל הרבה פעמים, המה והאיך יהיה כתוב בצורה טכנולוגית מאיימת מכוון שהאתר מיועד בעיקר ללקוחות, לכן ממליצה לגלול גם לעמוד הקריירה של החברה, ולחפש גם כתבות אחרונות על ידי חיפוש ב -Google News (זו אחלה דרך לפעמים גם לצטט מנכ"ל, או בכיר במהלך ראיון, למשהו שהתחברתם אליו) וכמובן לינקדין בעמוד החברה ובמאגרי מידע כמו Startup nation central החינמי.


הידע הזה עם הדיוק הספציפי של השאלות האלו יכול לעזור לכם מאד בראיונות גם אם לא נשאלתם ספציפית על החברה, אבל כן תוכלו להתייחס לדברים שלמדתם תוך כדי הראיון עצמו. לדוגמא ישאלו אתם על קמפיין שתוכלו להציע ותוכלו לדבר על קמפיין עבר שראיתם של החברה.



אז למה בעצם פיצ'? זו פשוט מתודולוגיה נוחה למסגרת מסרים ולא ללכת לאיבוד בים המדיע שקים בחוץ וגם בים הדברים שאנחנו רוצים להגיד על עצמנו. המחשבה הזו, האקסטרה כמה דקות שנקדיש לפני ראיון לדייק את הפיצ' האישי שלנו בהתאם לתפקיד ולחברה והפיצ' על החברה עצמה יביאו אותנו למצב של בטחון גדול יותר בשלב הראיון.





עוד טיפ לסיום, יש שימליצו לעשות חיפוש קטן על האדם שמראיין אתכם (כ כל פעם מחדש גם אם זה אותו תהליך באותה חברה), בדרך כלל בזימון או בשיחה הטלפונית יגידו לכם בשם מי הולך לראיין אתכם ומה התפקיד שלו, המלצה שלי לעשות מבט מהיר בלינקדין ולראות אם יש לכם נקודות מפגש כמו התנדבות, צבא, תחביבים, אקדמיה וכו' ולהכניס את זה בפיצ' האישי שלכם.

לא לשקר ולא לחפש בכוח, מצאתם? מעולה, לא מצאתם? זה גם בסדר גמור, אנחנו בישראל, אתם כנראה תמצאו לפחות נקודת מפגש אחת כזו בצורה אורגנית במהלך הראיון.


מה המשימה שלכם היום? השתמשו בזה כתרגיל, קחו שתי משרות שהייתם רוצים להתראיין אליהן או זומנתם אליהן ותבנו להם את הפיצ' הכפול המדובר.

הרבה פעמים הפיצ' הקטן הזה יכול להות גם המכתב המקדים שלכם או המלל שאתם מוסיפים להגשת קורות החיים במייל.


Kommentare


פוסטים אחרונים
ארכיון
חיפוש לפי טאג
עקבו אחריי
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page